Mosási szimbólumok

alt

Fehéríthető : - Az üres háromszög azt jelenti, hogy a ruhadarab klór- és oxigénalapú szerekkel fehéríthető.

alt

Nem fehéríthető : Nem szabad fehérítőszereket használni. Kizárólag fehérítőszert nem tartalmazó mosószer használható!

alt

Vegytisztítás perklóretilénnel, szénhidrogénekkel (benzin) : - Normál vegytisztítási folyamat korlátozások nélkül. - Oldószeres folttisztítók elővigyázatosan használandók. Ajánlatos a ruha egy nem látható helyén próbát végezni.

alt

Kímélő vegytisztítás perklóretilénnel, szénhidrogénekkel (benzin) : - Csak mérsékelt mechanikai igénybevétel, nedvesítés és hőmérséklet alkalmazható. - Oldószeres folttisztítók elővigyázatosan használandók. Ajánlatos a ruha egy nem látható helyén próbát végezni.

alt

Vegyileg nem tisztítható : - Vegytisztítás nem lehetséges. Vigyázat! - Oldószert tartalmazó folttisztító sem alkalmazható!

alt

Professzionális vegytisztítás: szénhidrogénekkel (benzin) : Oldószeres folttisztítók nem használhatók.

alt

Professzionális vegytisztítás: szénhidrogénekkel (benzin) : - Csak mérsékelt mechanikai igénybevétel, nedvesítés és hőmérséklet alkalmazható. - Oldószeres folttisztítók nem használhatók.

alt

Nem vasalható : A vasalás maradandó károsodásokat okozhat.

alt

Maximum 110 fokos vasalóval vasalható : Általában polyacril, polyamide (nylon) és acetátselyem holmikon találunk ilyen jelzést. Ajánlatos a ruhadarabot egy enyhén nedves ruha alatt vasalni. Lehetőleg ne használjunk gőzölős vasalót. Ne nyomjuk rá túlságosan a ruhára a vasalót, és ne deformáljuk az anyagot.

alt

Maximum 150 fokos vasalóval vasalható : Általában gyapjú-, selyem- poliészter és viszkóz holmikon találunk ilyen jelzést. Ajánlatos a ruhadarabot egy enyhén nedves ruha alatt vasalni. Gőzölős vasaló használható. Ne nyomjuk rá túlságosan a vasalót, és ne deformáljuk az anyagot.

alt

Maximum 200 fokos vasalóval vasalható : Általában pamut és lenholmikon találunk ilyen jelzést. A kifényesedésre hajlamos részeket nedves ruha alatt vagy kifordítva vasaljuk. Gőzölős vasaló használható.

Szárítógépben nem szárítható : Nem szabad szárítógépben szárítani a ruhadarabot.

alt

Kímélő szárítás : Óvatosan használja a szárítógépet, kímélő szárítóprogramot használjon csökkentett hőmérsékletel és szárítási időtartammal.

alt

Normál szárítás : A ruhadarab szárítható szárítógépben.

alt

Nem mosható : Az ilyen jellel ellátott ruhadarabokat ne mossa! Érzékenyek lehetnek bármilyen nedves kezelésre és/vagy méretük miatt a háztartásokban használatos mosógépek nem alkalmasak a mosásukra.

alt

Kézi mosás : Nem szabad géppel mosni, az ajánlott vízhőmérséklet 30, maximum 40 fok. A mosószert gondosan fel kell oldani, a ruhadarabokat kíméletesen kell kezelni, és mosás után bő vízben öblíteni.

alt

Finommosás 30 fokon : Sötét pamut, poliészter, kevertszálas stb. anyagokhoz. Válassza a megfelelő mosóprogramot.

alt

Kímélő mosás 30 fokon : Kényes holmikhoz, mint pl. viszkóz, modal, szintetikus anyagok (polyacril, poliészter, polyamid). Csökkentse a mosógéptöltetet. Válassza a megfelelő mosóprogramot. Előmosást csak erősen szennyezett ruha esetén használjon. Csak röviden vagy egyáltalán ne centrifugáljon, hogy csökkentse a ruha gyűrődését.

alt

Színes mosás 40 fokon : Sötét pamut, poliészter, kevertszálas stb. anyagokhoz.

alt

Ultra kímélő mosás 40 fokon : Kényes holmikhoz, mint pl. a mosható gyapjú. Ez a mosóprogram jelentősen csökkentett mechanikai igénybevételnek teszi ki a ruhát. Csökkentse a mosógéptöltetet, legfeljebb 1/3-áig töltse meg a dobot. Válassza a megfelelő mosóprogramot.

alt

Színes mosás 60 fokon : Főzőmosást nem igénylő színes holmikhoz ( pamut, modal, poliészter és kevertszálas anyagok).

alt

Színes mosás 60 fokon : "Könnyen kezelhető" színes holmikhoz. Csökkentse a mosógéptöltetet. Megfelelő mosóprogramot használjon. Előmosást csak erősen szennyezett ruha esetén használjon. Csak röviden vagy egyáltalán ne centrifugáljon, hogy csökkentse a ruha gyűrődését.

alt

Főzőmosás : Fehér vagy színes, főzhető pamut vagy len ruhaneműkhöz. Normál mosógéptöltettel. Válassza a megfelelő mosóprogramot. Ajánlatos a makacs foltokat előkezelni.