TIPPEK ÉS TANÁCSOK 1.

Mosás előttellenőrizzük a zsebeket!

Az életben néha éppen a legapróbb dolgok tudnak a legbosszantóbbak lenni. Jó példa erre a kimosott papírzsebkendő. Még a lehető leggondosabban elvégzett mosást is tönkreteszi, ha a papírzsebkendő szétmálik és a többi, egyébként tiszta ruha is tele lesz apró kis fehér papírdarabokkal. Ilyenkor csak egyetlen dolgot lehet csinálni: elölről kezdeni az egész mosást! Ugyanez vonatkozik a pénzérmékre, tollakra, cukorkákra, papírpénzre vagy akár a személyi igazolványra is: egyik sem mosógépbe való dolog. Így nagyon fontos, hogy mosás előtt minden zsebet ürítsünk ki!

TIPPEK ÉS TANÁCSOK 2.

Hogyan kellhelyesen szortírozni a ruhákat?

A szabály egyszerű: a fehéret a fehér, a világosat a világos, míg a sötétet a sötét darabokkal mossuk együtt. A színes ruhák, főleg az újak, az első mosásoknál hajlamosak kiengedni a színüket. Így, ha minden ruhát egyszerre mosna, akkor a kiengedett szín a többi ruhadarabot is megfogná. Továbbá, a ruhákat mosás előtt az anyaguk alapján is érdemes szétválogatni a címkén feltüntetett ajánlott mosási hőmérséklet szerint.
TIPPEK ÉS TANÁCSOK 3.

Hogyan óvja meg ruháit a sérülésektől?

Hosszú távon semmi nem maradhat sértetlen, ha ekkora sebességgel dobálja a centrifuga a ruhákat a gép belsejében. Érdemes ezért kifordítani a ruhadarabokat mosás előtt, ezzel is óvva a ruha külsejét. További mosás előtti lépések: húzza fel a cipzárt (kivéve a zsebeken!) azért, hogy elkerülje a mosógépen belül a többi ruhanemű sérülését. A kapcsokat, patentokat is nyomja össze. Ellenőrizze, hogy a zoknik ne legyenek összegyűrve, a ruhaujjak le legyenek hajtva, és ne legyennek összekötve. Az olyan melltartókat, amelyekben van merevítő, a legjobb, ha mosózsákban vagy kispárnahuzatban mossuk.

TIPPEK ÉS TANÁCSOK 4.

Ne mossunk együttnagy és apró méretű ruhákat!

Az emberiség egyik legnagyobb rejtélye, hogy hova tűnnek a zoknik mosás közben. Azt gondolhatjuk, hogy egy-egy félpár zokni a mosógép dobjának forgása közben másik dimenzióba távozik, és mikor kiürítjük a mosógépet, néha örökre eltűnik. Íme a mi tippünk, hogy ez ne történjen meg: soha ne mosson apró ruhaneműket (pl. zoknit) együtt nagy ruhákkal (pl. paplanhuzattal). Így a zoknik nem tudnak elbújni a nagy ruhák között a mosás alatt.
TIPPEK ÉS TANÁCSOK 5.

Mit tegyünk azelképesztően koszos ruhákkal?

A makacs foltokat könnyebben eltávolíthatjuk alacsony hőmérsékleten, ha közvetlenül a foltra rakunk egy kis TOMI mosógélt és gyengéden bedörzsöljük. Ezután már csak ki kell mosni. A különösen piszkos ruhákat külön kell mosni, mert a piszok átkerülhet abba a ruhába, amely mellé kerül a gépben mosás közben.

TIPPEK ÉS TANÁCSOK 6.

Ne töltse feltúlságosan a mosógépet!

Mindig mindent gyorsan akarunk csinálni, így előfordul, hogy két mosásra való adagot gyömöszölünk be. De ez egy nagy hiba! Amikor túlzsúfoljuk a mosógépet, a dob nem forog úgy, ahogy kellene. És a mosott ruhákat sem öblíti ki tökéletesen a mosógép. Ilyenkor előfordul, hogy a mosópor ott marad a kimosott ruhadarabokon. Ha így járunk, akkor egyszerűen csak újra kell kezdeni a mosást mosópor használata nélkül, kevesebb ruhát téve a mosógépbe.